Et arr er som et isfjell!

Et arr kan være vakkert og mykt på utsiden (hud) kan likevel ha en dysfunksjon fordi det kan fortsatt ha vevsblokkeringer og sammenvoksinger i de nedre lagene. Dette kalles isfjellprinsippet. Når alt ser ut til å være i orden på overflaten, bør man ikke tro at det samme gjelder i dybden.

Hvordan utvikler et arr seg?
Et fall, et bitt, en forbrenning eller en operasjon: hudskader kan etterlate arr. Disse oppstår som en del av sårhelingsprosessen: huden som er skadet eller ødelagt av skaden, erstattes av mindre elastisk arrvev. Ikke alle sår blir et arr. For eksempel, hvis bare de øverste lagene av epidermis (overhuden) blir skadet, men basalcellelaget – det er øvre hudens nederste lag – er intakt, kan det dannes nytt hudvev derfra (regenerativ sårheling).
Ofte er arr harmløse og for det meste et kosmetisk problem. Men de kan også begrense trivsel og mobilitet.
Hvis det andre laget av huden (lærhuden eller dermis) er skadet i tillegg til epidermis, fungerer denne typen reparasjon ikke lenger. Kroppen må „lappe“ den skadede huden med bindevev (reparativ sårheling): Nytt, ikke veldig stabilt vev (såkalt granulasjonsvev) dannes fra sårkantene, som kroppen fyller med kollagen. Dette er et fibrøst protein som er involvert i utviklingen av bindevev (hud, leddbånd, sener). På grunn av den økte blodtilførselen ser dette friske arret rødt ut. I tillegg er det litt hevet i forhold til den sunne huden. Hvis blodsirkulasjonen synker, som kan være tilfelle etter måneder eller til og med ett år, trekker kollagenet seg sammen – arret blir flatere, blekere og mykere.

Arr kontrakturer:
Dette oppstår når arrvevet trekker seg sammen og herder. Slike herdede arr kan begrense mobiliteten, spesielt hvis de er i leddområdet. Arr kontrakturer dannes ofte etter brannskader, sårinfeksjoner, omfattende skader og operasjoner.

Behandling av arr:
Det viktigste målet i arr terapi er å løsne vevsblokkeringen. Dette kan oppnås med målrettede manuelle vevsmobiliseringsteknikker «Myofasciale Terapi» i alle forskjellige (dype) lag. En krem eller salve er ikke alene nok til dette, men brukes noen ganger som en støtte for å gjøre vevet mykere.
Disse mobiliseringene må gjøres regelmessig slik at vevet forblir fleksibelt og bærekraftig på lang sikt. Fordi vevet blir mer fleksibelt, er sirkulasjon i vevet også bedre. Næringsstoffer og byggematerialer absorberes aktivt av vevet igjen og sikrer en bedre kvalitet på arret. Arret blir mykere, vakrere og har en sunnere farge. Smerter og dysfunksjon forsvinner. Pleie av arr krever tålmodighet – det kan ikke gjøres på få dager.
For at arrpleie etter en operasjon eller en skade skal oppnå best effekt, bør det startes så tidlig som mulig. I de tidlige stadiene, er arret nemlig enda i prosessen med ombygging, og derfor mer mottakelig for behandling. Følgende gjelder: Du kan pleie friske arr så snart et sår lukkes og / eller stingene trekkes.

Arr-massasje:

For det første masseres overflaten forsiktig; med økende motstandskraft blir arret kraftigere og dypere, slik at arret falmer lokalt mens trykket utøves. Senere kan også hudfoldene rulles. Det masseres 2-3 ganger om dagen i 10-15 minutter.

Trenger gamle arr også behandling?
Arr kan ofte være en forstyrrende faktor, noen ganger forårsaker de store og svært ubehagelige symptomer og funksjonsforstyrrelser. Så er veldig viktig å behandle gamle arr. Disse behandlingene kan være veldig intensive og kan oppleves som ubehagelige, og det kreves en lengre behandlingsperiode.
I de fleste tilfeller oppnås gode resultater i form av smertefrihet og full funksjonalitet, samt et kosmetisk vakrere arr som ser sunt ut.