Først forverring etter fysioterapi, massasje og lignende

Folk er ofte redd når tilstanden etter flere prosedyrer forverres. Noen gir opp behandling, skylden til legen eller selve fysioterapimetoden, noe som tilsynelatende ikke hjalp dem. Og hva skjer egentlig?

Dette er en normal reaksjon fra kroppen, fordi en fysioterapiprosedyre øker blodstrømmen til det ømme stedet og personen har subjektive følelser av økt smerte. Men over tid, reduseres og forsvinner disse følelsene. Etter behandling er en såkalt innledende forverring av symptomene mulig, men dette skal ikke betraktes som en fiasko, men en positiv regenerasjons-reaksjon av kroppen. Det betyr ikke at denne smerten må komme. Det kan også være at det ikke skjer, og det blir en betydelig forbedring, en førsteforbedring. Begge ytterpunktene er velkomne, siden det er en helbredende reaksjon. Hvis verken det ene eller det andre oppstår, er dette et tegn på at kroppen ikke går i selvhelbredelse (selvregulering). Denne smerten forekommer hos rundt 70% av pasientene. På en smertskala på 1-10 (10 den høyeste smerten du noen gang har hatt) kan det være i alle områder, kanskje til og med litt høyere. Det kan variere fra noen få timer til en uke eller mer. I 5% av tilfellene kan det vare i ca. 4 uker. Men ikke vær redd, det har ikke skjedd noe negativt. Kroppen trenger bare å venne seg til denne nye, rette statiske med leddbånd og muskler. Etterpå føler du deg i 60% til 90% bedre i 90% av tilfellene, avhengig av pasientens alder.

Leddbånd og muskelgrupper har ofte tilpasset seg feilstillinger i årevis og har fått vondt av det. Nå skjer korreksjonen tilbake i den normale, sunne, men ukjente stillingen, som nå må aksepteres av kroppen igjen.

Vi foretrekker å behandle med konsepter av manuell terapi og dermed det nerve-muskel- skjelett-systemet av mennesker. Det betyr at vi behandler med hendene våre for å oppnå en terapeutisk effekt.

  • Noen hører til „derhvordet“ -terapien (der hvor det gjør vondt blir behandlet) som fasciae distorsjon modell (FDM) eller manuell terapi (MT) etter SAMT (Kaltenborn, Cyriax) og Mulligan.
  • Andre, slik som triggerpunktterapi og kiropraktisk terapi, men også komponenter i MT (nervemobilisering) behandler utstrålende smerter / symptomer ved deres opprinnelse, som noen ganger kan være langt fra den opplevde smerteplasseringen.
  • Noen, f.eks. refleksjonerterapi på foten, i bindevevet og muskler, eller kiropraktikk og strukturell osteopati fungerer for det meste helhetlig, men hovedsakelig refleksivt hhv. indirekte, og lar deretter kroppen helbrede seg selv, etter mottoet „find it, fix it and leave it alone“ (finn det, behandle det og la det være i fred) fra Andrew Taylor Still, grunnleggeren av osteopati.
  • Det finnes metoder som utløser smerter (FDM, trigger point therapy, BVM) og enten bruker smerten eller den er rett og slett er uunngåelige, og det finnes metoder som ikke burde utløse smerte (MT etter Mulligan, indirekte osteopatiske teknikker eller skånsom ryggvirvelterapi etter Dorn).

Generelt kan man si at i området med myofasciale strukturer (muskler og omkringliggende bindevev), som forårsaker de fleste (90%) smertefulle tilstandene man opplever i praksis (i muskel- og skjelettsystemet), er de mest smertefulle metodene, som virker raskeste „find it and fix it fast“ (finn det og behandle det raskt / intensivt) etter grunnleggeren av FDM, Stephen Typaldos.

Det kan skje at små bivirkninger oppstår. Anvendelser som egentlig skal øke vårt velvære og bringe kroppen og sinnet tilbake i harmoni utløser prosesser som forverrer eksisterende plager eller skaper nye smerter. Uansett om det er klassisk massasje, fysioterapi eller kopping, terapeuten har stor innflytelse på reaksjonene i kroppen, og stimulerer ulike biologiske prosesser. Disse fysiske symptomene eller bivirkningene er normale og indikerer en sunn vevshelbredende respons.

Bivirkninger som faktisk ikke er det

Det er ikke kjent nøyaktig hvor det kommer fra, i det minste er det ingen vitenskapelige studier.

Det antas at det er funksjonelle tilpasningsprosesser, da vi griper sterkt inn i muskel- og nervesystemet med god behandling. Vi påvirker muskler, bein, leddbånd, lymfe og blodkar, noe som kan føre til dynamiske endringer, og som først må integreres i bevegelsesmønstrene våre av sentralnervesystemet.

Målet med alle konsepter er å redusere smerter og støtte kroppen i helbredelsen. Mange reduserer mobilitetsrestriksjoner og noen hjelper med å akselerere regenerering etter operasjoner og skader, overbelastning, og bidrar til å øke belastning, forsvar / motstand og motstandskraft.

Noen klarer å gi et „helbredende“ inntrykk. Vi er imidlertid ikke healere, men hjelpere. “Medicus curat, Natura sanat” (terapeuten behandler, naturen helbreder). Vi ønsker å støtte naturen og naturlig helbredelse, ved stillestående helbredelse griper vi inn og får den i gang igjen.

Avhengig av personen (konstitusjon, natur, temperament, karakter), tidligere historie og varighet av tilstanden, kan dette ta ulik tid og krever ditt støttende samarbeid i hvert tilfelle.

«Terapi er et samarbeid og ikke en individuell service av terapeut!»

Hvordan du kan imøtekomme de helbredende smerter …

… før massasje / terapi

Før massasjen, gi kroppen din nok væske for å sikre en god funksjon av bindevevet. Hvis du allerede har erfaring med helbredende smerter, snakk med terapeuten om det.

… under massasje / terapi

Lytt til din følelse og din kropp. Gi beskjed hvis f.eks. massasjetrykket er for høyt og ubehagelig. Musklene kan reagere på veldig ubehagelig trykk med spenning, som kan gjøre helbredelses smerte verre.

… etter massasje / terapi

Tillate kroppen å hvile, unngå unødvendige fysiske og anstrengende aktiviteter og føl hvordan massasje / terapi har påvirket din trivsel. Avhengig av hvilke symptomer som vises senere, kan du støtte helbredelsesprosessen. Varme bad med tilsetningsstoffer eller varmeputer for ømme muskler eller muskelsmerter fremmer blodstrømmen til vevet og fremskynder helbredelsesprosessen. Lett strekking av de berørte kroppsdeler kan også styrke helbredelsesprosessen. Hvis du har hodepine, bør du drikke nok. Helst i form av vann eller usøtet urtete. Noen ganger hjelper det å legge seg i en time eller to og slappe av videre.

Konklusjon

Innledende forverringer som smerte, hodepine eller tretthet etter massasje / terapi er en del av kroppens egen helbredelsesprosess og bør aksepteres. De avtar vanligvis etter noen dager, og de opprinnelige symptomene forbedres generelt. Lytt til kroppen din og kommuniser det som er ubehagelig for deg under behandlingen. Med tilstrekkelig fuktighet og hvile blir de helbredende smertene raskt borte.